Afbeeldingen doen het goed op een website: ze kunnen informatie verduidelijken of geven de bezoeker een fijn gevoel door herkenbaarheid te creeren. Een website zonder afbeeldingen kom je eigenlijk nooit tegen. Maar afbeeldingen hebben een paar nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld de laadtijd aanzienlijk vergroten waardoor Google minder blij met je website is.

Afbeeldingen en laadtijd

Afbeeldingen hebben een belangrijke invloed op de laadtijd en ze zijn gemakkelijk te optimaliseren. Want een afbeelding van 3000 x 1000 pixels is niet noodzakelijk om op een website te gebruiken. De meeste schermen ondersteunen dit formaat niet eens op volledige grootte. Daarom kun je qua afbeeldingsformaat een hoop optimaliseren:

  • De afbeelding moet niet te groot zijn, dit kun je oplossen door de afbeelding te schalen en comprimeren met bijvoorbeeld Photoshop
  • Als de afbeeldingen dan nog te groot zijn, zijn er online tools die afbeeldingen eenvoudig en kwalitatief kunnen verkleinen
  • Maak niet onnodig gebruik van afbeeldingen. Afbeeldingen verlengen de laadtijd, maar zijn wel fijn voor de leesbaarheid. Gebruik dus alleen afbeeldingen die van toegevoegde waarde zijn.

Afbeeldingen en vindbaarheid

Google heeft een onderdeel ‘afbeeldingen’ waar zoekers naar – hoe logisch – afbeeldingen kunnen zoeken. Maar om voor Google te bepalen waar de afbeelding over gaat, is het belangrijk dat de afbeeldingen de juiste informatie bevat. Google kan namelijk geen plaatjes kijken, maar leest alleen code. Daarom zijn er een aantal factoren belangrijk ten behoeve van de vindbaarheid van afbeeldingen:

  • Vul bij elke afbeelding een ALT-tag in. De ALT-tag beschrijft waar de afbeelding over gaat (maximaal 140 tekens, inclusief spaties). Je afbeelding is bestemd voor een webpagina die je (hopelijk) optimaliseert voor een zoekwoord. Verwerk dit zoekwoord ook in de omschrijving van je alternatieve tekst.
  • Hou bij de naam van je afbeelding rekening met het onderwerp. Gebruik dus geen IMG000612.jpg, maar gebruik een beschrijvende naam met spaties als streepjes (geen lage, gewone).
  • Zorg dat de afbeeldingen op dezelfde server staan als de website. Zo is de root van de afbeelding en de website hetzelfde.

Delen