Je bent knetterdruk geweest om allemaal verschillende pagina’s voor je website te maken. Want je wilt dat je bezoeker de meest relevante informatie vindt. Dus het is belangrijk dat Google ook alle pagina’s op je website kan vinden, want anders worden ze niet in de zoekresultaten getoond.

Google zoekt naar links op je website

Google werkt met bots. Een bot is een geautomatiseerd programma die – in dit geval – alle links op een website zoekt. Letterlijk links. URL’s.

Daarom is het belangrijk dat je naar elke pagina op je website een link plaatst. Want als je pagina’s hebt die bijvoorbeeld niet in het hoofdmenu staan of in je nieuwsoverzicht dan gaat Google die pagina’s nooit vinden.

En dat is zonde van je inspanning.

Dat doe je gemakkelijk met een sitemap

Elke pagina een link geven is gemakkelijk op te lossen: door een sitemap te maken. Een sitemap is een overzicht van links van alle pagina’s die op de website staan. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Al je pagina's laten indexeren met een sitemap - online marketing

Elke geoptimaliseerde website heeft een sitemap. Je kunt de sitemap vinden door /sitemap.xml achter de URL te zetten.

En je kunt het Google zelfs nog gemakkelijker maken. Door met Google Search Console aan te geven welke pagina je sitemap is herkent Google ze nog sneller.

Je pagina’s worden beoordeeld

Elke pagina die ze vervolgens vinden worden onderworpen aan een checklist, 20o+ factoren binnen 3 categorieën: techniek, inhoud en populariteit. Hoe beter de score van de pagina, hoe hoger hij in de zoekresultaten komt te staan.

Eigenlijk is het best gemakkelijk 🙂

Een sitemap maken

Een sitemap ontstaat natuurlijk niet vanzelf. Maar wees niet bang: je hoeft geen handmatig werk te verrichten. Als je website op WordPress draait ben je slechts een paar klikken verwijderd van een geautomatiseerde sitemap.

  1. Je download de plugin SEO Yoast
  2. En je hebt een sitemap

Controleer voor de zekerheid even of hij goed werkt door /sitemap.xml achter je domeinnaam te zetten en op enter te klikken. Als het goed is, krijg je iets vergelijkbaars als dit te zien:

Al je pagina's laten indexeren met een sitemap - online marketing

Delen